Välkommen till Hemkänslas blogg!

Det här är en blogg för dig som gillar lantlig inredning och pyssel. Jag som bloggar driver också butiken Hemkänsla som finns både som nätbutik och som gårdsbutik mellan Vårgårda och Alingsås.
Välkommen!
/Pernilla

onsdag 15 juli 2009

Dags för saftande och syltande!

Att plocka bär och att koka saft eller sylt tycker jag är något som verkligen hör till sommaren på landet! Att tömma upp i fina flaskor och burkar och sätta på egenhändigt gjorda etiketter ger den rätta lantliga känslan i skafferi eller matkällare. Och står flaskorna framme bidrar det till att skapa atmosfär i köket. Dessutom är hemgjord saft eller sylt uppskattat som "värdinnegåva".

Har man inte något skafferi eller matkällare går det ju alldeles utmärkt att frysa både saft och sylt i vanliga fyrkantiga platsburkar, eller tomma petflaskor, och sedan slå upp tömma över det i någto finare när man tagit upp det ur frysen!


Underbart god rödavinbärsdricka gör du så här:


Röda vinbärsdricka
ca 1 liter
2 liter röda vinbär
1,5 tsk citronsyra
0,5 liter kokhett vatten
6 dl råsocker till varje liter avrunnen saft
Rensa och skölj bären. Krossa dem i matberedaren. Blanda samman med citronsyra och häll på det kokheta vattnet. Täck över och låt stå på sval plats i ett dygn. Rör om några gånger under tiden. Häll upp i en silställning och låt rinna av i ca 30 minuter. Mät saften och rör ner sockret. Rör om till sockret har smält. Fyll på rena kalla flaskor och förvara i kylen. Späd drycken ungefär som saft och servera med isbitar.


Enklare kan det knappast bli eller hur?
Drickan har kort hållbarhet, men jag lovar, det kommer inte att vara något problem, den går åt!
Ha en bra dag och ta vara på sommaren!
Pernilla

1 kommentar:

AkH sa...

Åh, blir jag sugen på att prova detta recept.
Kram