Välkommen till Hemkänslas blogg!

Det här är en blogg för dig som gillar lantlig inredning och pyssel. Jag som bloggar driver också butiken Hemkänsla som finns både som nätbutik och som gårdsbutik mellan Vårgårda och Alingsås.
Välkommen!
/Pernilla

söndag 6 november 2011

Att välja rätt och sköta om sina ljus

Nu har "levandeljus-säsongen" kommit i gång på allvar! Jag gissar att vi är ganska många som tänder ljus i stort sett varje dag. Men att välja rätt ljus är inte alltid så lätt. Och att få ljuset att brinna bra är inte heller alltid så enkelt. Det finns faktiskt en del saker som man kan tänka på för att man ska bli nöjd med ljuset man köper.

Det första man ska titta på är om det finns någon brinntid angiven på ljuset. Det är egentligen det, tycker jag, som man ska titta på när man avgör om ljuset är prisvärt eller inte. Ett billigt ljus med kort brinntid blir betydligt dyrare än ett lite dyrare ljus med lång brinntid om man räknar ute timkostnaden. Sedan finns det förstås en rad saker som kan påverka brinntiden, mer om det längre ner. Ett vanligt värmeljus har en brinntid på 4-6 timmar. Ett blockljus kan ha en brinntid på 60 timmar eller mer beroende på storleken.

Ett annat litet tips som man kan tänka på är att titta på vekens tjocklek. En för tjock veke gör att ljuset brinner för fort, flyter ut och tappar formen, medan en tunn veke kanske gör att ett blockljus bara brinner rakt ner och inte ända ut till kanterna och då kommer det att brinna sämre och sämre till det till slut slocknar och dör man har fortfarande halva ljuset kvar.

Om man tänker sig att ha ljuset utomhus ska man försöka att välja ett ljus med tjock veke. Allra helst ska man kanske välja ett utomhusljus. Om det är kallt ute kommer ljuset med en vanlig tunn veke att få en låga som är så liten att den inte orkar värma ljuset så att det smälter. Resultatet blir en väldigt liten låga och ett ljus som bara brinner i ett tunt hål rakt ner och slocknar. Ni har säkert varit med om det. Om det är svårt att hitta utomhusljus, eller om man tycker att de är lite dyra, kan ett litet tips kan vara att så här i alla helgonatid köpa på sig ett litet lager med sk gravljus. De finns även utan det lilla locket, annars går det ju bra att plocka bort. De här ljusen är ju gjorda att så ute och fungerar fint även i olika lyktor.

När man väljer ljus till en lanterna eller lykta gäller det att tänka på att storleken blir rätt i förhållande till lyktan. Om man väljer ett för stort ljus i en för liten lykta blir ljuset för varmt och rinner eller flyter ut. Om lyktan är för tät blir det syrebrist, lågan blir liten, ljuset flämtar och sotar. Ett litet tips är att ställa dörren till lanternan lite på glänt. Det brukar hjälpa.

När väl ljuset är på plats och man ska tända det finns det också lite tips att ta med.
Börja med att klippa av veken till 0,5-1 cm längd. Det är lätt att glömma, men ljuset kommer att få en mycket bättre start och kommer att brinna mycket bättre om man kommer ihåg att göra det. Trimma veken sedan veken varje gång du tänder det om det behövs. Undvik drag och för stark värme runt ljuset och om du har flera ljus, ställ dem inte för tätt för då kommer de att rinna och smälta väldigt fort.

Om du använder blockljus så tänk på att blockljus behöver vara tända länge varje gång för att det ska brinna så bra som möjligt. Helst ska man inte tända ett blockljus om det inte kan brinna i minst 2- 3 timmar per gång. Tänder och släcker man för ofta kommer det att bildas en grop i ljuset som blir fylld med ljusmassa så att veken dränks. Så, ska man bara tända för en kort liten stund, använd smala ljus eller värmeljus av bra kvalité (en del värmeljus av sämre kvalite går inte att tända två gånger...).

Ta också för vana att krama lite runt ljuset så att kanterna formas inåt precis efter att du blåst ut det. Det gör att det håller formen bättre när det tänds, vilket också förlänger brinntiden.

Ljus kan vara gjorda av många olika material.
Stearin och paraffin var ju länge det vanliga, men idag blir det vanligare och vanligare att särskilt doftljus i behållare är gjorda av sojavax. Dofterna från ljusen frigörs bättre i soja än i andra typer av ljusmassa. Sojavax smälter vid en lägre temperatur och det gör att det blir en större "sjö" av ljusmassa runt veken så att dofterna frigörs. Sojavax har också en stor fördel i att ljusmassan inte blir så varm. Vilket ju är bra om olyckan skulle vara framme och man får ljusmassa på sig. Det är också mycket lättare att göra rent efter eventuellt spill, vatten och såpa fungerar. Soja har dubbelt så lång brinntid som paraffin vilket gör dem till ett bra alternativ både för plånboken och miljön. Paraffin är en restprodukt från petroleumindustrin. Stearin görs av animaliskt eller vegetabiliskt fett.

Det här ljuset med doft av julen kommer snart att finnas i nätbutiken. Det är gjort av sojavax och har en brinntid på hela 150(!) timmar. Priset kommer att vara 159 kr. Kommer in om någon dag.
Ha det gott!
Pernilla

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan kanske anse att sojavax är det bättre alternativet för miljön eftersom det är växtbaserat men faktum är att soja kan inte odlas i Sverige och importeras i enorma mängder. Om man vill vara rädd om miljön och hälsan skulle jag nog rekommendera bivaxljus (från svenska bin, tillverkade i Sverige). Men de brinner inte lika länge och är en aning dyrare tyvärr.. Men de doftar ljuvligt och har inga skadliga medel som du annars får i dig av stearin och paraffin.
Kram Amanda

Pernilla - Hemkänsla sa...

Absolut är det så. Sojavax är importerat och man kan fundera både över transporter och hur det tas fram.. Det här inlägget har ju några år på nacken och sedan dess har vi alla blivit mer medvetna om problemen. Dock är sojavax, tycker jag, ett bättre alternativ än t ex paraffin. Själv försöker jag gärna använda stearinljus. Precis som du skriver börjar bivax bli mer vanligt ljus. I butiken har jag också numera doftljus gjorda av rapsvax. Det tycker jag är ett riktigt bra alternativ! Miljövänligt, kortare transporter med sojavaxets fördelar. Prova gärna!